Onze leerlingen leerden over de Eerste Wereldoorlog

27/11/2022 - 21:39

Onze leerlingen leerden over de Eerste WereldoorlogOnze leerlingen leerden over de Eerste WereldoorlogOnze leerlingen leerden over de Eerste WereldoorlogOnze leerlingen leerden over de Eerste WereldoorlogOnze leerlingen leerden over de Eerste WereldoorlogOnze leerlingen leerden over de Eerste WereldoorlogOnze leerlingen leerden over de Eerste WereldoorlogOnze leerlingen leerden over de Eerste WereldoorlogOnze leerlingen leerden over de Eerste WereldoorlogOnze leerlingen leerden over de Eerste WereldoorlogOnze leerlingen leerden over de Eerste WereldoorlogOnze leerlingen leerden over de Eerste WereldoorlogOnze leerlingen leerden over de Eerste WereldoorlogOnze leerlingen leerden over de Eerste WereldoorlogOnze leerlingen leerden over de Eerste WereldoorlogOnze leerlingen leerden over de Eerste Wereldoorlog

Onze leerlingen van het vijfde leerjaar werken momenteel rond een project over de Eerste Wereldoorlog. Zoals ieder jaar zijn we weer getuige van een groep zeer geïnteresseerde kinderen. Dit is een stukje geschiedenis dat ook in ons land zijn diepe sporen heeft nagelaten. Sommige kinderen hebben nog een overgrootvader die in de oorlog heeft gestreden. Anderen komen naar de klas met medailles, een helm of een boeiend verhaal over hun overgrootvader.

De sporen van deze grote oorlog zijn zeker nog aanwezig. We mochten dan ook op 11 november weer met een mooie delegatie kinderen deelnemen aan het herdenkingsmoment aan de kerk. Daar beseften onze kinderen dat het geen mooi verhaal is maar ooit was het werkelijkheid.

Op donderdag 17 november genoten we van een zeer boeiend verhaal van de heer Kris Landuyt over het ontstaan van de eerste wereldoorlog. Onder de titel: De waanzin – de klaproos maakten we kennis met de ellende die een oorlog met zich meebrengt. Het is geen computergame waar je steeds opnieuw kan beginnen. Na het boeiende verhaal van Kris mochten alle kinderen deelnemen aan een groot kunstwerk waarin ze elk een klein deeltje mochten plaatsen om zo een grote foto te maken van een klaproos.

Dinsdag 22 november gingen we richting Ieper. Onder een grijze maar droge hemel bezochten we de Tyne Cot begraafplaats. De kinderen hingen aan de lippen van onze gids ondanks de koude snijdende wind. Vooral het enorme aantal soldaten dat er begraven ligt zonder dat men hun identiteit nog kent maakte diepe indruk.

Vandaar gingen we naar Polygoonbos. We werden er opgewacht door een schot die doeldelzak speelde. Spontaan liepen alle kinderen als soldaten achter de doedelzakspeler. Het gaf een vreemd gevoel. Zouden de soldaten in 1914 ook zo ten strijde getrokken zijn? Op het kerkhof aangekomen speelde de man nog een stukje boven op de aarden wal. De ijzige stilte liet vermoeden dat het bij iedereen een diepe indruk naliet.

Na de middag bezochten we traditiegetrouw het Passchendaele museum in Zonnebeke. Onze gids vertelde in geuren en kleuren over de uniformen, de gasaanvallen, de loopgraven, de soorten wapens. We waren allemaal geraakt door de gruwel van de oorlog en haar vreselijke wapens. Geheel onverwacht werden we verrast met een bezoekje van onze burgemeester Jos. De kinderen wisten dit te appreciëren met een spontaan applaus. Onze kinderen mochten wandelen door een dug out, ze leerden de soorten loopgraven kennen. De oorlog kreeg een veel concreter beeld door deze leerrijke uitstap. Niemand zal nog aan een oorlog denken als een soort van spelletje dat je kan spelen.